Blog > Komentarze do wpisu
11. Bigos z młodej kapusty

Przyznam szczerze, że nigdy nie przepadałam za bigosem. Ociekające tłuszczem śladowe ilości kapusty połączone z kiełbasą zawsze mnie odrzucały. Dzisiaj postanowiłam dać jeszcze jedną szansę tej potrawie i... nie żałuję :). Bigos wyszedł naprawdę smaczny (i smakował także mojej mamie), a do jego zrobienia nie potrzebne mi było wiele. Polecam do wypróbowania.

Składniki:

-główka młodej kapusty białej

-dwie cebule

-koncentrat lub przecier pomidorowy

-oliwa

-sos sojowy, ziele angielskie, sól, pieprz, "przyprawa do bigosu" (wybaczcie, nie miałam nic innego ;))

 Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować. W większym garnku rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pokrojoną w pół plastry cebulę i chwilę smażyć. Wrzucić kapustę i kilka kulek ziela angielskiego, podlać odrobiną wody, nakryć pokrywką i dusić razem 40-50 minut, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia odparować resztę wody (zwiększając gaz i ściągając pokrywkę), dodać parę łyżek koncentratu i sosu sojowego, przyprawić do smaku.

 

Smacznego.

czwartek, 19 czerwca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 17. Naleśniki z owocami lasu

    Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapk

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró

Komentarze
2008/06/19 17:01:53
Super są twoje przepisy:* Wypróbowałam już pierogi,mleko sojowe, zapiekanke z soczewicą i miodownik i wszystko było pyszne (mojej mamie bardzo smakował miodownik)
Zamierzam zrobić na pewno pizze i falafel ;]
-
2008/06/19 17:38:04
Ale mi miło :). Fajnie wiedzieć, że komuś się przydają te przepisy. I cieszę się, że już tyle potraw zrobiłaś. Gotowanie bardzo wciąga, uważaj :D. Pozdrawiam :*.
-
2008/06/19 18:32:39
Oj, wciąga, wciąga, wiem coś o tym... ;-)

A w temacie - świetny przepis i wspaniała fotka. Zapisuję w zeszyciku do wypróbowania. :-)
-
2008/06/25 11:16:36
No to do listy zrobionych rzeczy moge dodać gołąbki(mojej mamie bardzo smakowały) i bigos tylko mój tata uważa że był słodki ale odkąd przestał jeść niezdrowe rzeczy na wszystko kręci nosem ;)
-
Gość: Pss, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/06/26 09:41:28
Wyprobowane- pychota :D
-
2008/06/26 12:57:24
Fajnie, że bigos smakował :). Ja chyba go dzisiaj ponownie robię, bo bardzo go z mamą uwielbiamy. Krytia, no on ma właśnie taki słodkawy posmak :). Pozdrawiam dziewczyny i gotujcie, gotujcie :D!
-
Gość: XYZ, *.simset.net
2012/03/24 23:13:42
To może być wszystko tylko nie bigos. W bigosie ma być przynajmniej kaposta świeża plus kiszona, kiełbasa, boczek wszelkie mięsiwa, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, a podstawę stanowią grzybki suszone. O przynajmniej kilku składnikach zapomniałam pisząc na szybko sprostowanie tego wprowadzającego w bląd internautów postu. To nawet nie podchodzi pod młodą kapustę zasmażaną. Właśnie sobie przypomniałam! A gdzie śliwki wędzone, a gdzie wino? Bigos to nasze danie narodowe, ACTA podróbki kasuje.
-
Gość: mila, *.net.upcbroadband.cz
2013/08/27 15:45:47
robię podobny! dodaję jednak pod koniec ciut mielonego kminku i drobno startego majeranku - by się lepiej trawiło :)