Blog > Komentarze do wpisu
12. Ciasto marchwiowo-jabłkowe z bakaliami

Właściwie nie miałam konkretnego przepisu na to ciasto, dodawałam składniki "na oko" po części wzorując się na pierniku marchwiowym. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto było wilgotne i słodkie, a przede wszystkim smaczne. Zniknęło w ciągu dwóch dni i niedługo napewno upiekę je ponownie.

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej (u mnie graham)

-3/4 szklanki oleju roślinnego

-2 jajka

-1/3 szklanki miodu (lub cukru) 

-3 nieduże marchewki lub 2 większe

-jabłko

-po łyżeczce sody i cynamonu

-po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i gałki muszkatołowej 

-garść orzechów (u mnie nerkowca)

-dwie garście posiekanych bakalii (np. suszonych moreli, daktyli, rodzynek)

-szczypta soli i imbiru

 Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i przełożyć do miski. Dodać olej, jajka, miód, zmiksować do połączenia się składników. Przesiać mąkę wraz z resztą sypkich produktów, ponownie zmiksować. Dodać bakalie i orzechy, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Formę keksówkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec godzinę w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.

 Uwagi: im więcej bakalii dodamy, tym ciasto będzie słodsze, dlatego nie należy przesadzać, szczególnie z daktylami. Orzechy najlepiej posiekać.

 

Smacznego :). 

środa, 25 czerwca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 17. Naleśniki z owocami lasu

    Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapk

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró