Blog > Komentarze do wpisu
13. Pasta z soczewicy

Często mam problem, co położyć na kanpkę. Nie uznaję pasztetów sojowych ze sklepu, masło orzechowe też może się w końcu znudzić, to samo z miodem czy tofu. Niedawno wymyśliłam tę pastę, znajdując się w sytuacji niemalże kryzysowej - w lodówce nie było nic, prócz jajek, a że soczewica i nasiona zawsze się w moim domu znajdą, postanowiłam działać. I dodam nieskromnie, że to najlepsza pasta kanapkowa, jaką do tej pory jadłam... ;)

Składniki:

-szklanka suchej soczewicy (u mnie zielonej)

-4 jajka ugotowane na twardo

-1/4 szklanki nasion słonecznika

-5 łyżek oleju lub oliwy

-sos sojowy, vegeta, pieprz ziołowy, pieprz czarny (mielony), sól, majeranek

-szczypiorek lub natka pietruszki 

 Nasiona słonecznika zalać wrzątkiem i odstawić na 30-40 minut. Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Słonecznik odsączyć i uprażyć na suchej patelni, często mieszając, aż stanie się chrupki. Połączyć ze zmieloną soczewicą, dodać posiekane drobno jajka, olej, przyprawy i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać.

 Uwaga: jajka można też zmielić razem z soczewicą.

 

Smacznego! 

środa, 25 czerwca 2008, superchick_27

Zobacz podobne

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 17. Naleśniki z owocami lasu

    Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapk

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró

Komentarze
Gość: aga, *.tvk.torun.pl
2008/07/13 18:00:52
halo?! co tu taka cisza?
-
Gość: lol, *.range86-158.btcentralplus.com
2009/01/29 15:54:40
Dzięki za super przepis! Ja zrobiłam go bez jajek, bo jestem weganką. Pychota! :-)
-
Gość: diana, 82.160.71.*
2011/02/11 05:11:59
ja uzylam majonezu :) wyszlo przepyszne :)
-
Gość: gość, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/05/04 16:58:44
witam, a po co moczyć ten słonecznik? co to daje... pytam, bo chciałabym spróbować, ale zdziwil mnie ten moczony słonecznik...
-
Gość: roczna kucharka, *.unknown.vectranet.pl
2012/05/07 14:56:14
ja nie moczyłam- ułatwiam przepisy do jak najszybszych ;) z kanapeczką- mniaaam !