Blog > Komentarze do wpisu
9. Gołąbki

Całą zimę czekałam na młodą kapustę, aby móc zrobić gołąbki. Doczekałam się. Są pyszne, kapusta delikatna i miękka, a farsz... prosty, lecz naprawdę bardzo smaczny. Gołąbki wpisały się już w mój stały repertuar dań, które można łatwo przygotować i delektować się nimi przez następnych kilka dni. Najlepsze są następnego dnia, odgrzane w opiekaczu lub na patelni :).

Składniki:

-główka młodej kapusty białej

-szklanka ryżu brązowego

-szklanka soczewicy (u mnie zielonej, ale jadłam też z czerwoną)

-sos sojowy, sól, pieprz, majeranek

-cebula

-olej

Z kapusty wyciąć głąb, liście sparzyć, aby zmiękły. Ugotować ryż i soczewicę, cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Gdy składniki przestygną, wymieszać je razem i przyprawić. Na środek każdego liścia nakładać ok. dwóch łyżek farszu, zwijać krótsze boki do środka i następnie dwa pozostałe. Gołąbki ciasno ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, podlać wrzątkiem, przykryć i dusić w piekarniku przez 1-1,5 h do miękkości kapusty. Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub polane ketchupem.

Uwagi: zamiast ryżu można użyć kaszy gryczanej, jaglanej lub jęczmiennej. Do farszu można dodać także tofu pokrojone w drobną kostkę, pora, groszek konserwowy.

 

Smacznego. 

środa, 11 czerwca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 17. Naleśniki z owocami lasu

    Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapk

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró

Komentarze
seagull
2008/06/14 18:14:25
wygladaja cudnie. dodalam juz ten blog do moich zakladek na powyzszym adresie i na galway.blox.pl, pozdrawiam smacznie!