Blog > Komentarze do wpisu
14. Nagie pierożki jaglane z fasolą mung

Robiłam wczoraj proste kotlety jaglane z fasolą mung, ale że nie powaliły smakiem, zostało mi jeszcze sporo pół-surowej masy. Nie uśmiechało mi się kotletowanie drugi dzień pod rząd, postanowiłam więc wyprodukować nagie pierożki inspirując się przepisem Ani D. z wegedzieciaka. Wyszły zadziwiająco dobre a i robi się je błyskawicznie. Polecam na leniwe obiadki :).

 Składniki:

-0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej

-0,5 szklanki suchej fasoli mung

-łyżka mąki z ciecierzycy

-ok. 4 łyżek lub więcej mąki ziemniaczanej 

-cebula

-olej 

-czosnek

-oregano, majeranek, papryka ostra, sos sojowy, sól

 Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia przepłukać, ugotować do miękkości i odcedzić. Kaszę ugotować w 1 i 1/4 szklanki wody. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy składniki przestygną, zmiksować wszystkie razem, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki i dokładnie wymieszać. Na osolony wrzątek z dodatkiem oleju wrzucić kluseczkę wielkości kciuka, wyłowić od razu po wypłynięciu. Jeśli konsystencja jest zwarta i kluseczka nie rozpada się, formować resztę porcji lub dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej w razie potrzeby. Podawać z surówką polane oliwą i posypane zieleniną.

 

Uwagi: można użyć innych połączeń strączków i kasz, np. niełuskany groch z białą kaszą gryczaną (jak było w oryginale), ciecierzyca z pęczakiem itd. Należy pamiętać, aby pierożki zbierać od razu po wypłynięciu, ponieważ mogą się rozkleić i rozpłynąć.

 

Smacznego!

niedziela, 20 lipca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 17. Naleśniki z owocami lasu

    Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapk

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró

Komentarze
2008/07/20 20:58:18
Wyglądają bardzo ciekawie :) Poszukuję przepisów na zdrowe i szybkie obiady na rok szkolny typu wyjąć z zamrażarki, ugotować, zjeść ;) więc pytanie zasadnicze - można mrozić? I ile mniej więcej pierożków wychodzi z tych składników? Pozdrawiam, L.
-
2008/07/20 21:17:03
Ludowa - można mrozić, surowe, już uformowane, ale najlepiej zamroź najpierw je osobno np. na tacce (tzn. nie każdy osobno :D, po prostu tak aby się nie stykały), bo inaczej Ci się potem posklejają. A z tych proporcji wychodzi bardzo dużo pierożków - z 50 sztuk, w każdym bądź razie jakieś dwa duże talerze :D. Ja robiłam z połowy porcji, bo mi masy zostało z kotletów i wyszedł mi jeden talerz (nawet nieco ponad).
-
2008/07/21 09:16:53
Tak, tak, wiem, zawsze w ten sposób mrożę pierogi... ;-)
Dziękuję :)