Blog > Komentarze do wpisu
16. Pancakes

Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z różnych przepisów, jednak nigdy nie smakowały tak, jak bym sobie tego życzyła. Dziś sama postanowiłam dobrać proporcje, wzroując się na różnych recepturach i... to była naprawdę udana improwizacja! Wyszły po prostu pyszne, w sam raz na szybki lunch ;). Przepis wegański.

 Składniki (na 5 pancakes'ów):

-szklanka mąki pszennej (u mnie 2/3 graham i 1/3 białej)

-3/4 szklanki mleka (sojowego lub krowiego)

-3 łyżki oleju roślinnego

-2 łyżeczki miodu (lub cukru)

-czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy

-3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

 Wszystkie składniki zmiksować, smażyć pancakesy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Podawać polane miodem lub syropem klonowym, z dodatkiem sezonowych owoców.

 

Smacznego :). 

poniedziałek, 21 lipca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 18. Racuszki z serka homo

    Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobie

  • 14. Nagie pierożki jaglane z fasolą mung

    Robiłam wczoraj proste kotlety jaglane z fasolą mung, ale że nie powaliły smakiem, zostało mi jeszcze sporo pół-surowej masy. Nie uśmiechało mi się kotletowanie

  • 13. Pasta z soczewicy

    Często mam problem, co położyć na kanpkę. Nie uznaję pasztetów sojowych ze sklepu, masło orzechowe też może się w końcu znudzić, to samo z miodem czy tofu. Nied

Komentarze
2008/07/21 19:07:24
ooo, wreszcie wiem co to dokładnie są pancakes :-)
-
Gość: wiosenka :, *.chello.pl
2008/07/22 17:29:17
Ja też :D i mam zamiar zrobić takie, wg Twojego przepisu :)
-
2008/07/22 18:16:06
O mniam! :) Uwielbiam pancakes (bardziej z tego typu dań uwielbiam chyba tylko polskie racuchy na drożdżach). Ostatnio robiłam te z przepisu ze śmietaną, ale w całości na mieszance mąk: orkiszowej i pszennej razowej pełnoziarnistej, wyszły zaskakująco dobre, ba, nawet lepsze niż zwykłe, więc teraz będę jadać w ten sposób :)
-
Gość: wiosenka :, *.chello.pl
2008/07/24 14:20:12
a wiesz co, wiesz co, dziś zrobię ten bigos z Twojego przepisu, a na weekend planuję miodownik :) super pomysł z tym blogiem :) :* chciałabym mieć takie zdolności kulinarne ;)
-
2008/07/25 14:43:33
O, Ludowa a ja jeszcze racuchów drożdżowych nie robiłam ;). Ale wiem jak smakują, ahh chyba kiedyś się skuszę!

Izuś - jakie tam zdolności, po prostu potrawy wychodzą wyjątkowo fotogeniczne ;). I trzymam kciuki żeby Ci się udał miodownik i bigos (o ile już nie zrobiłaś :D).


Pozdrawiam Was :*