Blog > Komentarze do wpisu
18. Racuszki z serka homo

 Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobienia czegoś niecodziennego i stanowiącego dla mnie pewnego typu wyzwanie kulinarne ;). I oto stało się. Smażenie w głębokim tłuszczu nie jest moją mocną stroną, być może dlatego, że raczej preferuję lżejszą kuchnię. Jednak raz na jakiś czas lubię sobie zgrzeszyć z pełną świadomością czynu ;). Racuszki nie chłoną tłuszczu, w środku są miękkie, a skórka nieco chrupiąca. Po prostu pyszne! Przepis z puszki, zmodyfikowany przeze mnie. Bardzo polecam!

 Składniki:

-szklanka mąki pszennej (u mnie 3/4 orkiszowej i 1/4 białej)

-serek homogenizowany naturalny lub waniliowy (150 - 200 g, u mnie naturalny)

-dwa jajka

-łyżeczka sody

-łyżka miodu (lub cukru)

-olej do smażenia 

 Wszystkie składniki zmiksować. Na mniejszej patelni bądź w rondlu rozgrzać niezbyt głęboką warstwę oleju (na wysokość ok. 1,5 cm). Na dobrze rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Racuszki odsączać na papierowym ręczniku, podawać gorące, posypane cukrem pudrem (którego u mnie zabrakło).

 Uwagi: aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, należy wrzucić nań kawałeczek chleba. Jeśli zrumieni się on w dość szybkim czasie, znaczy że temperatura jest odpowiednia, natomiast jeśli zacznie nasiąkać tłuszczem i skórka nie zrumieni się - to znak, że tłuszcz powinien być bardziej rozgrzany. Gaz powinien być nie za duży, bo wtedy racuszki szybko się przypalą, ale też nie za mały - nie przyrumienią się i nasiąkną tłuszczem.

 Smacznego!

wtorek, 29 lipca 2008, superchick_27

Polecane wpisy

  • 16. Pancakes

    Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z ró

  • 15. Kuleczki chałwowe

    Pyszna, słodka przekąska, bogactwo minerałów, białka i niezbędnych tłuszczy zawartych w sezamie. Kuleczki robi się naprawdę szybko i jest to świetny patent na p

  • 14. Nagie pierożki jaglane z fasolą mung

    Robiłam wczoraj proste kotlety jaglane z fasolą mung, ale że nie powaliły smakiem, zostało mi jeszcze sporo pół-surowej masy. Nie uśmiechało mi się kotletowanie

Komentarze
2008/07/29 20:34:47
Racuszki mogą być na sodzie, ale racuchy tylko na drożdżach ;-) Takie właśnie najbardziej uwielbiam.
-
2008/07/29 20:56:53
No wiedziałam że się przyczepisz ]:- . Booo to takie racuszki bardzo uproszczone :D. A do drożdżowych się przymierzam i pewnie zrobię wkrótce, chociaż po dzisiejszym obiedzie obiecałam sobie, że następne racuchy dopiero na tłusty czwartek... Zobaczymy, ile wytrzymam ;). Marzą mi się też takie z jabłkami :slina:!
-
2008/07/29 21:03:31
Oj tak, z jabłkami są przepyszne. Już nie mogę się doczekać października, listopada - będę sobie smażyć pachnące racuchy na późny podwieczorek lub kolację, gdy na dworze będzie już ciemno, będzie padać, a ja będę miała moje jabłkowo-cynamonowe racuchy, książkę i będę najszczęśliwsza na świecie ;-)
-
2008/07/29 21:22:52
Ahh to sentymentalne gotowanie ;)... Na szczęście jesień już niedługo!

(jesteśmy okropne, z takimi tekstami w środku lata :D...)
-
2008/07/30 16:49:16
Nie cierpię lata.
Pozdrawiam :-)
-
hodos
2008/08/04 14:11:43
Witam, fantastyczny blog, wpadłam na niego jakiś czas temu, z czego bardzo się cieszę, bo lubię zdrowo i smacznie zjeść :-) racuszki wygladaja wyśmienicie a blog już w moich ulubionych.. pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: http: wegusiowe-przysmaki.blogspot.com , *.adsl.inetia.pl
2008/08/04 18:51:53
witam, mogę dodac cię do linków na moim blogu ?
-
2008/08/24 22:04:14
Uwielbiam racuszki, ale takich z serkiem homo i maka orkiszowa nigdy nie jadlam. Czas nadrobic zaleglosci.
-
2008/08/24 22:05:03
Uwielbiam racuszki, ale takich z serkiem homo i maka orkiszowa nigdy nie jadlam. Czas nadrobic zaleglosci.
-
ragazzo_2
2008/09/10 13:39:24
Naprawdę interesujący blog.
Gratuluję:)
Pozdrawiam,
Robi
-
2008/09/20 10:00:18
Hej, superchick, gdzie jesteś? Zaglądam tu co jakiś czas z nadzieją na nowe przepisy, a tu już od dawna nic... Wrzuć, proszę, coś ciekawego, bardzo lubię Twoje przepisy!
Właśnie robię bułeczki z soczewicą według Twojego przepisu :-), są świetne do wzięcia ze sobą w drogę
-
dziwnograj
2010/02/08 07:05:58
Jak pysznie wyglądają ;) Są takie puszyste i złodziste. Chyba wiem co będę jadła dzisiaj na obiad ;))
-
zezyrok
2010/12/10 10:11:04
Uwielbiam.. dobry przepis pyszności.., ja kiedyś robiłem z kakao i makiem.. ;)
-
pozycjonowanie-stron-torun
2014/08/06 02:10:00
Zapraszam do miasta Toruń jest piękne z każdej strony