RSS
wtorek, 29 lipca 2008
18. Racuszki z serka homo

 Lubię lato, ale takie upały, są dla mnie dosyć męczące. W takie dni zazwyczaj w ogóle nie mam apetytu, ale dziś... dziś wyjątkowo poczułam natchnienie do zrobienia czegoś niecodziennego i stanowiącego dla mnie pewnego typu wyzwanie kulinarne ;). I oto stało się. Smażenie w głębokim tłuszczu nie jest moją mocną stroną, być może dlatego, że raczej preferuję lżejszą kuchnię. Jednak raz na jakiś czas lubię sobie zgrzeszyć z pełną świadomością czynu ;). Racuszki nie chłoną tłuszczu, w środku są miękkie, a skórka nieco chrupiąca. Po prostu pyszne! Przepis z puszki, zmodyfikowany przeze mnie. Bardzo polecam!

 Składniki:

-szklanka mąki pszennej (u mnie 3/4 orkiszowej i 1/4 białej)

-serek homogenizowany naturalny lub waniliowy (150 - 200 g, u mnie naturalny)

-dwa jajka

-łyżeczka sody

-łyżka miodu (lub cukru)

-olej do smażenia 

 Wszystkie składniki zmiksować. Na mniejszej patelni bądź w rondlu rozgrzać niezbyt głęboką warstwę oleju (na wysokość ok. 1,5 cm). Na dobrze rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Racuszki odsączać na papierowym ręczniku, podawać gorące, posypane cukrem pudrem (którego u mnie zabrakło).

 Uwagi: aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, należy wrzucić nań kawałeczek chleba. Jeśli zrumieni się on w dość szybkim czasie, znaczy że temperatura jest odpowiednia, natomiast jeśli zacznie nasiąkać tłuszczem i skórka nie zrumieni się - to znak, że tłuszcz powinien być bardziej rozgrzany. Gaz powinien być nie za duży, bo wtedy racuszki szybko się przypalą, ale też nie za mały - nie przyrumienią się i nasiąkną tłuszczem.

 Smacznego!

19:28, superchick_27
Link Komentarze (14) »
piątek, 25 lipca 2008
17. Naleśniki z owocami lasu

Mam czasami takie dni, gdy wstaję rano i nachodzi mnie ochota na niecodzienne śniadanie. Nie zadowolą mnie wtedy ani owsianka, ani płatki z jogurtem, ani kanapki. Potrzebuję czegoś niezwykłego! W takich sytuacjach świetnie zdają egzamin naleśniki z jakimś ulubionym nadzieniem. W moim przypadku są to leśne owoce i serek homogenizowany. Z podanych proporcji wychodzą trzy naleśniki o średnicy 25 cm. Przepis na ciasto wegański.

 Składniki:

-szklanka mąki pszennej (u mnie 3/4 graham i  1/4 białej)

-łyżka mąki kukurydzianej

-łyżka mąki z ciecierzycy (lub jedno jajko)

-łyżeczka sody 

-1 i 1/4 szklanki mleka (sojowego lub krowiego)

-łyżka oleju

-szczypta soli 

 Wszystkie składniki zmiksować, odstawić ciasto na 0,5 godziny (u mnie krócej) i smażyć naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu, ewentualnie lekko przetartej olejem.

 

 Nadzienie:

-nautralny serek homogenizowany (lub deserek sojowy waniliowy)

-ew. łyżeczka miodu (lub cukru / słodu)

-ulubione owoce

 Serek wymieszać z miodem, rozsmarować na połowie naleśnika, na to wyłożyć owoce i złożyć w kopertę.

 

 Smacznego!

14:40, superchick_27
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 lipca 2008
16. Pancakes

Pancakes to amerykańskie placuszki, grubsze i pulchniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki do zawijania farszu. Wiele razy próbowałam je robić, korzystając z różnych przepisów, jednak nigdy nie smakowały tak, jak bym sobie tego życzyła. Dziś sama postanowiłam dobrać proporcje, wzroując się na różnych recepturach i... to była naprawdę udana improwizacja! Wyszły po prostu pyszne, w sam raz na szybki lunch ;). Przepis wegański.

 Składniki (na 5 pancakes'ów):

-szklanka mąki pszennej (u mnie 2/3 graham i 1/3 białej)

-3/4 szklanki mleka (sojowego lub krowiego)

-3 łyżki oleju roślinnego

-2 łyżeczki miodu (lub cukru)

-czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy

-3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

 Wszystkie składniki zmiksować, smażyć pancakesy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Podawać polane miodem lub syropem klonowym, z dodatkiem sezonowych owoców.

 

Smacznego :). 

17:30, superchick_27
Link Komentarze (5) »
niedziela, 20 lipca 2008
15. Kuleczki chałwowe

Pyszna, słodka przekąska, bogactwo minerałów, białka i niezbędnych tłuszczy zawartych w sezamie. Kuleczki robi się naprawdę szybko i jest to świetny patent na przemycenie cennych wartości. Smakują jak pralinki, lekko truflowo wielbiciele chałwy napewno będą zadowoleni. Są malutkie i wychodzi ich około 12. Przepis niezastąpionej Ani D. z wegedzieciaka.

 Składniki:

-0,5 szklanki niełuskanego sezamu

-3 łyżki miodu lub syropu słodowego

  Sezam podprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypalił, zmielić w młynku lub blenderze (u mnie blender trochę niedokładnie mielił, więc zostały pojedyncze ziarenka). Na rozgrzanej patelni rozpuścić miód lub słód, zmniejszyć ogień i dodać sezam. Trzymać na ogniu cały czas mieszając, aż utworzy się gęsta i jednolita masa. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłej formować kuleczki. Gotowe wstawić do lodówki na min. godzinę do stężenia.

 

Smacznego! 

19:38, superchick_27
Link Dodaj komentarz »
14. Nagie pierożki jaglane z fasolą mung

Robiłam wczoraj proste kotlety jaglane z fasolą mung, ale że nie powaliły smakiem, zostało mi jeszcze sporo pół-surowej masy. Nie uśmiechało mi się kotletowanie drugi dzień pod rząd, postanowiłam więc wyprodukować nagie pierożki inspirując się przepisem Ani D. z wegedzieciaka. Wyszły zadziwiająco dobre a i robi się je błyskawicznie. Polecam na leniwe obiadki :).

 Składniki:

-0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej

-0,5 szklanki suchej fasoli mung

-łyżka mąki z ciecierzycy

-ok. 4 łyżek lub więcej mąki ziemniaczanej 

-cebula

-olej 

-czosnek

-oregano, majeranek, papryka ostra, sos sojowy, sól

 Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia przepłukać, ugotować do miękkości i odcedzić. Kaszę ugotować w 1 i 1/4 szklanki wody. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy składniki przestygną, zmiksować wszystkie razem, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki i dokładnie wymieszać. Na osolony wrzątek z dodatkiem oleju wrzucić kluseczkę wielkości kciuka, wyłowić od razu po wypłynięciu. Jeśli konsystencja jest zwarta i kluseczka nie rozpada się, formować resztę porcji lub dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej w razie potrzeby. Podawać z surówką polane oliwą i posypane zieleniną.

 

Uwagi: można użyć innych połączeń strączków i kasz, np. niełuskany groch z białą kaszą gryczaną (jak było w oryginale), ciecierzyca z pęczakiem itd. Należy pamiętać, aby pierożki zbierać od razu po wypłynięciu, ponieważ mogą się rozkleić i rozpłynąć.

 

Smacznego!

17:09, superchick_27
Link Komentarze (3) »